Jak przetrwać głód w Strefie Gazy?
Mieszkańcy Gazy, aby uniknąć głodu, są zmuszeni do tworzenia prostych przepisów na bazie niewielu dostępnych składników. Do wypieku chleba, podstawowego składnika diety, używa się rozmoczonego makaronu, gdy nie ma mąki pszennej. Ludzie wolą używać go do wypieku chleba niż gotować i zjadać w tradycyjny sposób. Gdy zabrakło makaronu, wypiekano chleb z mąki z soczewicy. Soczewica, po wymieszaniu z konserwą mięsną, służy również do smażenia prostych burgerów. Bułki można zastąpić pitą. Aby zorganizować przekąski dla dzieci, chałwę miesza się z wodą i kakao. Powstaje wtedy sos czekoladowy. Coś na słono? Chipsy z przypraw i makaronu oraz prażona ciecierzyca z przyprawami zamiast orzechów. W Gazie cały czas brakuje owoców, warzyw, jajek, sera, kurczaka oraz innych mięs.