PL | EN

Dlaczego człowiek tak dobrze metabolizuje alkohol?

Afrykańskie małpy człekokształtne regularnie zjadają przejrzałe, sfermentowane owoce zbierane z leśnej ściółki, a zwyczaj ten o nazwie „scrumping” mógł być motorem kluczowych adaptacji ewolucyjnych. Badacze z Dartmouth College i Uniwersytetu St. Andrews mają nadzieję lepiej zrozumieć, jak u naszych przodków wykształciła się tolerancja na alkohol, i jak wpływa ona na kształt wielu elementów życia, od bezpiecznego przebywania na drzewach po rytuały towarzyskiego picia i metabolizowanie alkoholu przez człowieka. Z kolei według Society for the Study of Addiction kobiety, które bardzo chciały uniknąć ciąży, a zarazem piły dużo alkoholu, miały o 50% większe prawdopodobieństwo zajścia w ciążę niż te, które piły mało lub wcale. Używanie konopi indyjskich nie wiązało się natomiast z takim samym ryzykiem.

Pozostałe wydania