PL | EN

Wysoka inflacja cen żywności na świecie od 2020 r.

Od 2020 r. inflacja żywności na świecie przewyższa inflację ogólną, odzwierciedlając zwiększoną zmienność na rynkach rolnych i utrzymującą się presję na rynkach żywnościowych. W styczniu 2023 r. inflacja żywności osiągnęła szczyt na poziomie 13,6%, przewyższając inflację bazową o 5,1 punktu procentowego. Chociaż oba wskaźniki zaczęły spadać w połowie 2023 r., to do końca roku pozostały na podwyższonym poziomie. Do 2024 r. inflacja żywności powróciła do poziomu sprzed pandemii z 2019 r., jednak trwałe skutki tego zjawiska pozostały: po pięciu latach ceny żywności na całym świecie wzrosły o ponad 35%, podczas gdy średnie ceny w gospodarce wzrosły o 25%. Wzrost cen żywności – związany głównie z pandemią COVID-19, wojną w Ukrainie i ekstremalnymi zjawiskami pogodowymi – uderza szczególnie w kraje o niskich dochodach, w których gospodarstwa domowe przeznaczają większą część swoich dochodów na żywność.

Pozostałe wydania