Neuroestrogen i wpływ żywności ultraprzetworzonej na zdrowie
Czy neuroestrogen, czyli estrogen produkowany w mózgu, to jego tajna broń przed głodem? Tak uważają eksperci z japońskiej Fujita Health University School of Medicine. Według najnowszych badań neuroestrogeny odgrywają kluczową rolę w regulacji apetytu. Te wytwarzane w mózgu hormony zwiększają ekspresję receptora tłumiącego głód w podwzgórzu i poprawiają wrażliwość na leptynę. Odkrycia te stwarzają możliwość opracowania innowacyjnych strategii leczenia otyłości i zaburzeń odżywiania, a także stanowią krok do zrozumienia, w jaki sposób nasz mózg reguluje głód i równowagę energetyczną.
Dzięki zdrowej diecie dziewczęta doświadczają pierwszej miesiączki w starszym wieku niż te, które miały mniej zdrową dietę. Na wynik amerykańskich badań nie wpłynęły ani wskaźnik masy ciała, ani wzrost badanych, które są powiązane z wcześniejszym wystąpieniem miesiączki. Miesiączkowanie we wczesnym wieku wiąże się natomiast z ryzykiem wystąpienia cukrzycy, otyłości, raka piersi oraz chorób serca i naczyń krwionośnych w nkolejnych latach życia.
Z badań chińskich naukowców wynika, że osoby spożywające więcej żywności ultraprzetworzonej częściej mają wczesne objawy choroby Parkinsona. Badacze obserwowali ponad 40 tys. osób przez 26 lat. Według innego badania przeprowadzonego przez Chińczyków – wraz z każdymi spożytymi 100 gramami żywności ultraprzetworzonej rośnie ryzyko nadciśnienia, innych zdarzeń sercowo-naczyniowych, raka, chorób układu pokarmowego oraz śmiertelności. W tym przypadku badaniami objęto ponad 8 mln ludzi na całym świecie.