Uprawa kawy a wylesianie Amazonii
Między 2002 a 2023 r. w Brazylii wycięto 737 tys. ha lasów w związku z uprawą kawy – podaje raport Coffee Watch. Z tego 312 tys. ha to bezpośrednie wylesienie pod plantacje, reszta to utrata lasów na terenach już zajętych przez uprawy. Organizacja ostrzega, że deforestacja zagraża przyszłości branży kawowej z powodu mniejszych opadów deszczu, niezbędnych do wzrostu roślin. W stanie Minas Gerais w ośmiu z ostatnich 10 lat odnotowano niedobory opadów, a wilgotność gleby na terytoriach, gdzie produkuje się kawę, spadła o 25% w ciągu sześciu lat. Rolnicy coraz częściej muszą sięgać po kosztowne systemy nawadniania. Raport wzywa do wdrażania zrównoważonych praktyk agroleśniczych, które obecnie obejmują mniej niż 1% kluczowych obszarów upraw. Z kolei organizacja eksporterów Cecafe krytykuje raport, twierdząc, że nie uwzględnia on działań ochronnych podejmowanych przez plantatorów i powołuje się na badania wskazujące, że 99% spośród 115 tys. gospodarstw, produkujących kawę, zarejestrowanych w rejestrze obszarów wiejskich, nie prowadziło znaczącej wycinki od 2008 r.



















